Besök en miljö
Några tips på miljöer att besöka. Det är anläggningar som till olika delar använder vattenkraft och visas för allmänheten av föreningar eller på annat sätt går att besöka.
Wira bruk
Under Sveriges stormaktstid har den uppländska idyllen varit platsen för en av landets viktigaste vapensmedjor. Idag kan du besöka konstsmidesbutiken och se de gamla smedjorna som fortfarande finns bevarade på Wira Bruk.
Wira bruk ligger i Österåker, norr om Åkersberga.
www.wirabruk.se
Kvarnvikens kvarn och såg
Museiföreningen bevarar och driver det byggnadsminnesmärkta arbetslivsmuseet, Kvarnvikens kvarn. Fabrikör Knut Ljunglöf lät bygga kvarnen som stod klar i januari 1883.
Kvarnvikens kvarn ligger i Bromma i västra Stockholm.
www.kvarnvikensmuseum.se/
Landsnora kvarn och såg
Den vattendrivna kvarnen i Landsnora byggdes ca 1630, och är därmed den äldsta profana byggnaden i Sollentuna. I nära 400 år har det malts spannmål vid Landsnora. Sedan 1924 drivs den av en tändkulemotor från Pythagoras Verkstäder i Norrtälje. I Landsnora finns även ett såghus med en vattendriven ramsåg. Sågen drivs av ett vattenhjul i trä, och är i drift under kvarndagarna varje år, då stora stockar kan sågas.
Landsnora ligger i Sollentuna.
sollentunahembygd.se/landsnora-kvarn/
Skebo bruk
Edsbro masugn
Brukets naturliga kraftkälla var ursprungligen vattenkraften som drev vattenhjul och blåsmaskiner m.m. Vid bruket tillverkades tackjärn från 1680-talet till början av 1900-talet (sista smältan förmodligen 1918). Anläggningen har sedan starten tillhört Skebobruk. Dit transporterades tackjärnet i pråmar och förädlades.
Edsbro ligger norr om Norrtälje.
edsbrohembygd.se/edsbro/edsbro-masugn
Foto: Wira bruk: Alf Nordström, 1964, Landsnora: Anna Östling, 2013, Skebo bruk: Mattias Ek, 2004, Edsbro masugn: Jenny Bergensten, 2013. Alla bilder kommer från Stockholms läns museum, du hittar fler bilder från alla platser i vår ”Sök i samlingarna”.