Archive

Här kan du söka i museets databas online. Samlingarna omfattar arkeologiskt och etnologiskt material samt vår konstsamling. Den arkeologiska samlingen är den största och omfattar främst föremål från Sigtuna stad

Söktjänsten Runor är en ny digital forskningsplattform som ska tillgängliggöra ungefär 7 000 inskrifter med rapporter och bilder från olika databaser, institutioner och samlingar.

Inget land har så många runor som Sverige. Syftet med tjänsten är att förenkla så att man ska kunna forska på befintligt runmaterial digitalt. världen. Söktjänsten kräver ingen inloggning och webbgränssnittet är mobilanpassat för arbete i fält

Här finns den första versionen av Digitala Sveriges runinskrifter publicerade. Länkar till pdf-filer är ordnade efter bandets nummer. Texter och planscher är förtecknade var för sig. OBS! Stora pdf-filer som tar tid att ladda ner. Länkarna är heller inte persistenta och filerna kommer så småningom att flyttas till en databas.

Birka – en arkeologisk forskningsresurs
På portalen har vi samlat information och texter om det vikingatida Birka på Björkö och Hovgården på Adelsö i Mälaren

Här kan du som till exempel är expert hos länsstyrelsen eller kommunen, arkeologisk utförare eller forskare söka information om utgrävningar.

Det stadsarkeologiska registret innehåller idag uppgifter om arkeologiska undersökningar och observationer i Stockholm från sent 1800-tal fram till och med 2016.
Så här använder du registret

Registret är sökbart antingen i kartan eller via sökverktyget. Om det finns digitalt material, till exempel en rapport, finns det en länk till dokumentet i Digitala Stadsmuseet.

En sammanslutning av amatörforskare inom det kulturhistoriska området. En förening driver institutet – för närvarande ca 300 medlemmar Arkivforskning, historieforskning, ortnamn, arkeologi. Verksam i Upplands-Bro sedan 1987. Bygger upp databaser med ortnamn, jordeböcker, kartor mm.

Situne Dei är Sigtuna museums vetenskapliga årsskrift som utkommit sedan 2006 i sin nuvarande form. Den gavs första gången ut mellan åren 1942 och 1952. Dessa årgångar innehåller flera artiklar som blivit klassiska inom svensk arkeologi. Skriften fokuserar på sigtunaforskning och historisk arkeologi, samt mellansvensk arkeologi eller vetenskapliga frågor som i vid mening anknyter till sigtunaforskningen.

I Kringla kan du söka i flera av Sveriges museers och arkivs samlingar. Här hittar du information om fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och fotografier. Kringla använder information hämtad från K-samsök och Europeana

Sök bland Historiska museets föremål. Vi har just nu ca 480 000 föremålsposter i vår databas (ca 21 % av det beräknade antalet) och databasen uppdateras fortlöpande.