Archive

På webbplatsen dokument.nordiskamuseet.se kan forskare ta del av ett urval av museets digitaliserade dokument och handlingar direkt på nätet. Webbplatsen utvecklas i samarbete med KulturIT. Här hittar man bland annat Årsta fruns dagbok, Nordiska museets frågelistor och Fataburen som är museets årsbok.

För att ta del av materialet behöver du skapa ett användarkonto.

I Kringla kan du söka i flera av Sveriges museers och arkivs samlingar. Här hittar du information om fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och fotografier. Kringla använder information hämtad från K-samsök och Europeana

Uppgifter om svenska brev eller brev rörande Sverige finns samlade i diplomatariets databas Svenskt Diplomatariums huvudkartotek (SDHK). Databasen omfattar uppgifter om över 40.000 brev och medger en rad olika sökmöjligheter, bl.a. på personnamn, ortnamn, datum och viktiga sakuppgifter.

Svensk mediedatabas, SMDB, är söktjänsten för Kungliga bibliotekets audiovisuella samlingar. Här hittar du uppgifter om tv, radio, video, biovisad film, skivor och multimedier. SMDB täcker de flesta svenska sändningar och utgåvor sedan 1979, men innehåller även äldre material. Bland annat finns en nästan fullständig förteckning över svenska skivor från slutet av 1800-talet och framåt. KB arbetar löpande med att komplettera databasen både med historiskt och dagsaktuellt innehåll.

Digitala forskarsalen (SVAR) är en enhet i Riksarkivet som vänder sig till alla som söker information och kunskap om och ur de statliga arkiven som förvaras hos det centrala Riksarkivet och de regionala landsarkiven.

Här hittar du bland annat fotografier, litteraturtips, filmer ritningar, gamla dokument och litteratur i fulltext som berättar om Stockholm och stockholmare i olika tider. Stockholmskällan är ett samarbete mellan Stockholms stadsarkiv, Stockholms stadsmuseum, Stockholms stadsbibliotek, Utrednings- och statistikkontoret, Spårvägsmuseet, Stockholms Företagsminnen och Kungliga biblioteket.

Arkiv, bibliotek, ljud och bild. Sök samtidigt i NAD, LIBRIS och SMDB och få en överblick av hur en person eller händelse har dokumenterats i TV, radio, skrift och originalhandlingar.

Detta är en samsökningsida där du kommer åt Riksarkivets digitala arkiv, register och databaser. Du kan även söka information om arkiv och arkivinstitutioner i Sverige.

Bibliotekets egna kataloger, länksamling och förteckningar har tyngdpunkten på följande ämnen: arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, numismatik och kulturmiljövård. Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA) är arkiv för Riksantikvarieämbetet och Statens historiska museer. Arkiven i ATA speglar de olika verksamheter som det nuvarande Riksantikvarieämbetet och Statens historiska museer, och deras föregångare, haft sedan 1600-talet.

I NAD kan du samsöka information om arkiv i Sverige och Riksarkivet SVARs utbud av digitaliserat arkivmaterial t.ex. kyrkoarkiv och mantalslängder samt register som folkräkningar, konselj och brev. Samsökning sker även med Svenskt Diplomatariums huvudkartotek över medeltidsbreven, SDHK, och Svenskt biografiskt lexikon, SBL.