Archive

På webbplatsen dokument.nordiskamuseet.se kan forskare ta del av ett urval av museets digitaliserade dokument och handlingar direkt på nätet. Webbplatsen utvecklas i samarbete med KulturIT. Här hittar man bland annat Årsta fruns dagbok, Nordiska museets frågelistor och Fataburen som är museets årsbok.

För att ta del av materialet behöver du skapa ett användarkonto.

Här kan du hitta platser som berättar om resandefolket, en folkgrupp som funnits i Skandinavien i minst 500 år. Genom platser som folket har använt vill vi berätta om människorna, livet och historien.

Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum. Museet grundades av Artur Hazelius 1873 och har som uppgift att bevara och levandegöra minnet av liv och arbete i Sverige från 1500-talet fram till våra dagar. Museets foto- och föremålssamlingar hittar man i Digitalt museum. Det finns förstås mycket material från Stockholms län i deras samlingar.

Inom föreningen samlar vi på alla former av dokumentation av de tre skolornas verksamheter och försöker åskådliggöra dessa på bl. a. hemsidan. Vi har skannat ett otal fotografier av vilka ett urval finns publicerade på vår hemsida.

Oavsett varifrån i världen vi kommer och hur gamla vi är finns det mycket som vi delar i form av – hantverk, ritualer, traditioner, danser, sånger och berättelser. Det kan röra sig om hur vi tar vara på naturens resurser, firar våra högtider, umgås med varandra, den musik vi spelar, ja, allt det som kan föra människor samman och som kan kallas för det immateriella kulturarvet.

I Sägenkartan kan man läsa äldre berättelser om jättekast men också om häxor, näcken samt möten med både tomtar, varulvar och självaste Djävulen. På kartan finns ett litet urval, drygt 5 000 uppteckningar, från Institutet för språk och folkminnens äldre arkivsamlingar och tryckta sägenutgåvor.